Plkám, plkáš, plkáme.

15961636465

Komentáře

• MarketaRMarketaR Komentářů: 832
    Náhodou jsi mi nahodil inspiraci a hned mě napadl horor (jak jinak, v téhle době bych komediální povídku asi nebyla schopná napsat). :D
  • AnastasieAnastasie Komentářů: 137
    Když tak koukám na ty návrhy, tak ty uvedené, Jo, to byl ten rok....a to, co jsem u nich objevil...to byly přesně ty věty, které jsem použila na své povídky, ale zveřejnit je zatím nemohu, leda tu jednu, leč jedna čeká na verdikt do 25 června v soutěži v Knihy Dobrovský. Jo, to byl ten rok.....z toho vznikla povídka na tři pokračování Moje čarodějka. Ty mám v časopise zde. http://www.keltoviny.cz/03.html číslo 45 a 46. Třetí a poslední teprve vyjde. Co bude pak, to je otázka. Čarodějka se líbila, tak by bylo ctí být někde ve sborníku. V psaní se stále posouvám, učím se gramatiku a snažím se zlepšovat, takze tak, jak jsem psala před měsícem, už dnes není pravda. Teď se chci pustit do té knížky, dokud jsem doma a mám na to klid. No nic. Teď jdu spát a zítra si už asi zabalím na Bartonicku 😃
    „Fotím, protože miluji okamžik.
    Píšu, protože mám srdce na dlani a hlavu plnou fantazie." -- Martina Nováková
    „Každý by měl mít někoho, s kým by si mohl upřímně promluvit,
    protože někdy se člověk cítí hrozně sám, ať je sebestatečnější.“ -- Ernest Hemingway
    S hrůzou koukám, že už jsme tu tři měsíce neplkali. :# Pojďme to napravit. Jak se máte a co děláte? Píšete? :D
  • jerrymungojerrymungo Komentářů: 2,071
    Nojo, pravda, zase jsme v té spodní části sinusoidy... :)
    Asi by to chtělo Bartoničku. A jak tak koukám, jsou tu spisovatelé, kteří stále ještě nedodali Bartoničskou povídku. Tak přátelé, takhle by to nešlo... :D
    Co se nás týká, my jsme prožili docela aktivní prázdniny, v podstatě každý víkend jsme někde cestovali, byli jsme třikrát v Polsku na wellness, cestovali jsme po vlastech českých, od června dodnes jsme byli desetkrát někde v luftě. Ona i ČR je krásná země. Dvakrát jsme byli na prodloužený víkend v Praze, prolezli jsme Botanickou zahradu, Vyšehrad, Trojský zámeček, všechny synagogy, Hrad, Anežský klášter, muzea a jako třešnička Schwarzenberský palác. Takže jsem poprvé na vlastní oči uviděl Dürerovu Růžencovou slavnost a můj snad nejoblíbenější obraz, Rembrandtův Učenec ve studovně. Klidně bych si ho vzal s sebou a pověsil doma, ale nechtěli mi ho dát. :)
    A na závěr našich letních aktivit jsme si zaplatili týdenní říjnový pobyt v Lázních Teplice, aby nás dali trochu dohromady. Jinak zdraví nic moc, ledviny se trochu brání. A proklel jsem naše urologické oddělení, protože mi nijak nepomohli, kontrola v poklusu a příští rok mi zase budou vyměňovat ten stent. Inu, už je to jako s autem, čím je starší, tím víc se do něj musí investovat, aby alespoň trochu jezdilo. Kromě toho jsem změnil i obvodní lékařku, která je moc pečlivá a zhrozila se nad mými výsledky z krve. Takže už je blízko doba, až si sednu s kolegy do parku, budu nadávat na poměry a trumfovat se v nemocech.
    Se psaním je to smutné, něco jsem rozepsal, pak to zase odložil, takže v počítači je spousta začátků krásných ;) povídek. V hlavě jsou, ale dál to nejde. Fakt chybí tak tři týdny na Bartoničce, tam je inspirativní prostředí.
    Psaní je psí život, ale je to jediný život, který stojí za to žít.
    Flaubert
    No vy jste snad byli úplně všude, Jerry. Asi jste si dali dovču i za mě. Já letos byla tak akorát na Bartoničce, čtyři dny v Karlových Varech a pak jsem občas vyjela někam na jeden den, ale nemám pocit, že jsem měla dovolenou. A najednou je podzim. :o
    K ebooku s našimi povídkami z Bartoničky jsem se ještě vůbec nedostala, ale snad už se mi to brzy podaří. Jakmile začnou krátké večery, nebudu tolik poletovat po venku. :)
    V srpnu jsem se stala majitelkou malého bytečku, takže konečně budu mít vlastní bydlení. Jen je to momentálně neobyvatelná díra, chystám se to celé zrekonstruovat a nově vybavit. Už se ale těším, až si tam postavím pořádnou knihovnu a nějaký čtecí a psací koutek. <3
    Chytla mě teď nějaká inspirace a chuť psát. Uvažuju, že bych letos zase zkusila Nanowrimo, uvidíme. Třeba taková představa se na celý listopad nechat zavřít na Bartoničku a jen psát a psát zní parádně (a nejspíš i nereálně). :D
  • L_adL_ad Komentářů: 22
    Zdravím, jen mě zaujalo - to Nanowrimo. Musí to být v angličtině? V čem to autorovi může pomoct?
    Pokud víte, rád se něco dozvím, z vaší zkušenosti. :smile:
    upraveno 20. září 2021
    Ahoj, L_ad, o Nanowrimu mám takový kratičký článek na blogu, jen tak pro představu, o co se jedná: https://marketaruzickova.cz/silenstvi-jmenem-nanowrimo/. A tady je pár tipů, jak napsat během listopadu 50 000 slov a zvládnout Nanowrimo výzvu: https://marketaruzickova.cz/12-tipu-jak-pokorit-nanowrimo/. Psát můžeš anglicky, česky, jak chceš, je to úplně jedno, důležité je pokusit se napsat 50 tisíc slov. Nanowrima se účastní lidé po celém světě, takže i spousta Čechů. :)
  • williwilli Komentářů: 570
    Ahoj všichni. I já se omlouvám za odmlku. Je to neuvěřitelné, ale my pořád budujeme tu kuchyni. Teď už je alespoň nahozená, vymalovaná a jsou hotové obklady stěn. Ještě musím položit podlahu a pak už budeme "jenom" čekat, až nám přivezou a nainstalují novou linku. Jo, a taky ji musíme doplatit... :s
    Snad do konce října bude hotovo.
    Jestli Markéta myslí takovou neobyvatelnou díru, jakou jsme udělali na čas my z naší kuchyně a potažmo celého domu (...někam se ty krámy ze staré kuchyně musely vystěhovat, že jo?!), tak je mi jí líto.
    Takové drobné doporučení na zahájení v podstatě jakékoliv rekonstrukce - dej stranou veškerý sentiment a co se dá vyhodit a je na vyhození, to rovnou vyhoď. Jinak to má tendenci ke kumulaci v hromádkách kdekoliv s výrazným potenciálem k budování těžko porušitelných emocionálních vazeb v rámci svého pudu sebezáchovy.
    Ano, i staré krámy mají patrně pud sebezáchovy. Našli jme tu spoustu věcí, které nevzal do ruky nikdo po celá léta, a přesto nám činí potíže je vyhodit. Jako by přímo řvaly: "Nevyhazovat! Ještě se budu hodit a chleba nežeru!" Jenže žerou místo a lepí se na to prach.
    Najmi si nějakého Horácia, to by mohla být ta správná povaha na úklid před rekonstrukcí a po ní... k těm starým krámům se nám tu začínají objevovat hromádky ze zbytků materiálu, které řvou: "Stálo to peníze, ještě se to může hodit!" Takže přibývají nové staré krámy.
    Z výše uvedeného plyne, že na nějaké psaní nemám chuť ani čas. Ale nápady bych měl. Podobně jako píše Jerry, je to v hlavě, ale na papír se tomu nechce. Mám po večerech už tak vybité baterky, že by mě ťukání do klávesnice umořilo. A asi bych po deseti minutách nad klávesnicí usnul.
    Ovšem zůstávám optimistou. Jednou to musí skončit a čas na psaní si najdu. Teď mě třeba napadá, že to muselo být pro Horácia složité, když sháněl respirátor na svůj maxi obličej, aby si mohl dojít do Lidlu koupit rohlíky. Na to by se dalo něco vymyslet ;) :D
    upraveno 21. září 2021
    Já mám to štěstí, že původní majitel ten byt vystěhoval, takže je tam jen starodávná kuchyňská linka a starodávný šicí stroj (kdybyste věděli o někom, kdo je sbírá a něco takového by chtěl, dejte mi prosím vědět). Předtím tam bydlela starší paní, která se o to vůbec nestarala, a podle toho to taky vypadá. Všechno půjde pryč a zůstanou tam jen nosné zdi a okna. :D
    Jinak já strašně ráda vyhazuju nepotřebné věci, protože se mi pak tak uleví a cítím se lehká jako pírko. Navíc toho vážně tolik nepotřebujeme, což jsem si mnohokrát potvrdila při cestování s batohem. Vzhledem k tomu, že tenhle byteček má 33 metrů čtverečních i se sklepní kójí, minimalismus bude třeba. :D
    Přeju pevné nervy, willi, to dáte! A až to bude za vámi, můžeš svoje zážitky sepsat s Horáciem v hlavní roli. :)
  • renenekudarenenekuda Komentářů: 131
    Ahoj všem, to je dobře, že žijete. :)
    Nevím, zdali jste si toho všimli, ale fórum má svoji vlastní internetovou adresu forumtvurcihopsani.cz
    Jinak mám pro vás tip – zkuste tuhle literární soutěž: https://ilustory.cz (jsem v porotě). ;)
    Moc vás zdravím a držím vám palce!
    Boss
    My se vždycky nakonec probudíme z hibernace. :D
    To zní zajímavě. Co kdybychom si z toho udělali workshop a ti, kteří by chtěli, by se pak s povídkou zúčastnili? ;)
    Tak Markétko, jestli si vzpomínáš, už jsem tu něco podobného kdysi organizoval, byla to taková strašidelná fotka s opuštěnou houpačkou. Ale nějak se to nesetkalo se zájmem, myslím, že jsem psal jenom já. Ale budiž, můžeme to zkusit, i když je to docela šibeniční deathline.
    Flaubert
    To mi, Jerry, křivdíš, já povídku na motiv té fotky napsala taky. Mám pocit, že jsme se ale tenkrát zúčastnili jen my dva, ale což, klasika. ;) No každopádně já to asi zkusím a kdo chce, může se přidat.
  • masenkamaskovamasenkamaskova Komentářů: 301
    Teda, člověk se tu objeví po tolika dlouhých měsících, a zrovna dneska tu přibývají nové příspěvky! To jsem ráda, že pisálci ještě žijí, já hlasím, že žiju také. A snažím se chytat novou slinu k psaní.
    Co vy? Píšete? Máte na psaní čas? Nechtěl byste se někdo nějak pravidelněji v tom psaní popostrkovat, aby jsme se motivovali navzájem?
    Když už jsme u toho, workshop, respektive soutěž, bych zkusila, nějaká výzva by se hodila :smile:
    Psaní je cesta jak zažít neuvěřitelné v teple domova.
    o psaní jinak...

No super, nebudu na to sama. Jen se přidej, ve dvou se to lépe táhne. :D Už jsem měla i lehce bizarní inspiraci, takže uvidíme, co se z toho vyvrbí. :D
    Tak promiň, Markétko, opravdu jsi mne v tom tehdejším workshopu nenechala samotného... :)
    Že by jsme nějaký zase vymysleli?
    Flaubert
    To bych ti, Jerry, přece neudělala. :D Navíc workshopy jsou prima (a taky zřejmě to jediné, co mě v poslední době donutí něco napsat). Klidně bych dala jako zadání obrázek z té soutěže, vypadá inspirativně. ;)
    Ale limit na znaky nebo stránky si dávat nebudeme, že ne? Mám konečně dopsanou první verzi do soutěže, limit je 10000 znaků a vešla jsem se zatím jen velmi těsně, jsem na 9938 :smiley: Co vy, zkusíte taky Ilustory, abychom Renému udělali radost? :smile:
    o psaní jinak...

No, já v tichosti taky zkusil něco napsat, jsem tak v jedné třetině. Když jsem se to teď pokusil po sobě přečíst, musím konstatovat, že bych Renému zrovna s tímto dílkem určitě radost neudělal. Mně ten obrázek nějak přelstil. Já nevím čím to je, ale asi to budu muset zasadit do úplně jiného kontextu a úplně jiné doby. Jenomže čas běží, tak nevím, jestli to stihnu ;)
    No super, tak to nakonec nebude miniworkshop ve dvou, ale dokonce rovnou ve čtyřech. :D
    Asi bych to nechala volně. Ať si každý píše, co se mu zlíbí a co ho v souvislosti s tím obrázkem napadne. Kdo bude chtít, může se řídit pravidly soutěže a pak tam svou povídku poslat (to nejspíš udělám já, ale musím sebou hodit). :)
    Ahoj, všichni, tak jak jste na tom s povídkou? Já ji samozřejmě smolím na poslední chvíli, ale dneska bych ji ráda poslala. :)
    Ahoj, já odeslala včera večer. Základ jsem měla hotový před týdnem, akorát pro mě bylo problém se vejít délkou a všechno popsat tak, jak jsem chtěla :smiley: Jak dlouho povídku máte vy? Já jsem na nějakých 9900 znacích cca... opět se ukázalo, že neumím moc psát krátké věci.
    o psaní jinak...

Jú, vy jste ale pilní... :)
    Mně nějak tenhle obrázek neinspiroval, teď zkouším psát něco trochu jiného. A ještě jsme byli na týden v lázních Teplice na relaxačním pobytu a na psaní jsem neměl ani pomyšlení, jak jsem běhal z bazénu na masáž a z masáže do vířivky... Byl to prostě takový rekondiční pobyt, jen jsme neměli mírnou dehydrataci a vyčerpanost... ;)
    V každém případě je fajn, že se to tu zase trochu rozjíždí.
    Flaubert
    Moje povídka má cca 5700 znaků, což je na mě zase nebývale málo. Dost mi ale docházel čas, takže jsem si nemohla dovolit vymýšlet složitosti. :D Teď se ale koukám, že web té soutěže spadl, tak snad to zase nahodí, protože jinak bych to neměla jak poslat. :open_mouth:
    Ahoj, chvíli jsem tu nebyl, a unikla mi soutěž:). Nevadí. Přeju, ať se vám podaří zabodovat!
    Pokud bude nějaký workshop tady, rád se přidám, i kdyby se zapojilo jen pár lidí. Většinou je to pro mě dobrá motivace.
    Ahoj, L_ad. :) Určitě to nebyla poslední soutěž, ani poslední workshop. Já jsem vždycky pro každou příležitost něco si napsat, takže jestli někoho napadá nějaký námět na workshop, ráda se zúčastním. :)
    PS: Vyhlášení té literární soutěže má být tuhle sobotu, tak jsem zvědavá. Jelikož jsem povídku psala pár hodin před uzávěrkou, už teď se lehce stydím za nějaké nelogičnosti, které jsem tam napáchala. :D
    Ahoj všichni, dobrá, tak tedy zase nahodíme téma nějakého workshopu... :)
    Budou Vánoce, takže si dáme deathline do 24. prosince.
    A napište povídku, nebo cokoli chcete, jakkoli dlouhou.
    Aby se tam někde povinně objevilo těchto pět slov.
    Lavička
    Sníh
    Pes
    Hvězda
    Tramvaj

Tak co, zkusíme si to a něco vymyslíme?
    Flaubert
    Ahoj, jdu do toho. Za sebe si to určitě omezím co do délky. Jednak nemám na vše čas, a jednak si budu líp odhadovat, kde jsem a kolik zbývá. Takže max. 5500 znaků. Možná ještě míň. :smile:
    Soubor pěti vybraných slov mírně navádí k určitému před-pojetí. Takové to: studený den, někdo na lavičce v parku, sedí a mrzne kdo ví proč, s večerem začíná padat první sníh a vychází hvězda za hvězdou, z ulice zazní alarmující cinkání tramvaje a do toho zaštěká pes. Jen člověk na lavičce pořád neví, proč tam den před Štědrým dnem sedí... :smile:
    No, ale to ještě není ten příběh. I když kdo ví, co bylo předtím. A co bude. Každopádně tohle skoro-klišé opustím a pustím se do něčeho jiného. Takže se budu těšit. O Vánocích.
    Jasně, jsou to docela návodná slova, ale divil by ses, co je možné vymyslet. Dřív nás napadaly opravdu zajímavé věci. Takže, samozřejmě se to dá napsat i tak, jak jsi už napsal a je vyřízeno. Jenže, když se do toho pustíš, uvidíš, jak se ti příběh začíná rozvíjet a třeba někam docela jinam.
    Flaubert
    Třeba se v nějaké zoufalé chvilce taky dostanu k psaní...
    Poslední inspirace obrázkem u mne neprošla. Napsal jsem takovou hloupost, že by to páchalo jen ostudu. To jsem nikam pověsit nemohl.
    Tak třeba to vyjde tentokrát.
    Prima den všem a hlavně žádný předvánoční stres! (...jo, a kdybyste náhodou měli nějaký tip na dárky pro někoho, kdo má už všechno, nic nepotřebuje, přání nemá a nenapoví a nenapoví, tak sem s tím, nutně potřebuji pomoc :D )
Abys mohl komentovat, musíš být přihlášený nebo registrovaný.