Asi jsem se měl víc ve škole učit češtinu. Narážím na problém se spojkou "že". Když píšu z pohledu postavy, co vidí a slyší a popisuje tak své zážitky, ale to "že" mě štve.
Například: Jenže ony mi poví, že školu nemají.
Jak formulovat větu bez "že" nebo s jiným slovem? Předem díky.
Klidně i přímou řečí. Jenže ony mi poví: "My ale školu nemáme". Jinak, pokud se spojka ŽE neužívá nějak moc, aby rušila, není to nějak velký češtinářský problém. Jsou mnohem horší věci... My jsme tu už zažili, že se objevil nový autor, nejdřív se zajímal o to, že až napíše knihu, jak má postupovat, aby mu ji určitě někdo vydal. A pak se pochlubil svým dílkem, plným pravopisných chyb a nelogičností. Ono je pak těžké nějak slušně kritizovat. A chudák, urazil se a přestal komunikovat, když se dozvěděl, že redaktoři v nakladatelstvích tam nejsou od toho, aby jeho vynikající dílo gramaticky a stylisticky upravovali.
Psaní je psí život, ale je to jediný život, který stojí za to žít. Flaubert
Komentáře
Když píšu z pohledu postavy, co vidí a slyší a popisuje tak své zážitky, ale to "že" mě štve.
Například:
Jenže ony mi poví, že školu nemají.
Jak formulovat větu bez "že" nebo s jiným slovem?
Předem díky.
My jsme tu už zažili, že se objevil nový autor, nejdřív se zajímal o to, že až napíše knihu, jak má postupovat, aby mu ji určitě někdo vydal. A pak se pochlubil svým dílkem, plným pravopisných chyb a nelogičností. Ono je pak těžké nějak slušně kritizovat. A chudák, urazil se a přestal komunikovat, když se dozvěděl, že redaktoři v nakladatelstvích tam nejsou od toho, aby jeho vynikající dílo gramaticky a stylisticky upravovali.
Flaubert
Flaubert