Palné zbraně - rozpracované
Dlouho slibovaný článek o palných zbraních je tu. A proč mi to tak dlouho trvalo, ptáte se? Odpověď je snadná, moje znalosti, ať uč praktické či teoretické, jsou tak široké, že jen těžko vybrat ty, co by vás mohly zajímat. Nakonec, nechci z toho udělat další wikipedii
Na jedno si však měli dávat pozor. Protože:
"Střelná zbraň je zařízení, které vysílá hmotné projektily na cíl. Účelem je zničení nebo poškození cíle."
-Příloha k zákonu č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu
X
"Palná zbraň je střelná zbraň, u které je funkce odvozena od okamžitého uvolnění chemické energie"
-Příloha k zákonu č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu
Pokud si tyto dvě definice budete plést, nic vážného se nestane. Je jen důležité mít na vědomí, že zatímco střelná zbraň může být cokoliv od trebuchetu, přes prak až po britskou dalekonosnou houfnici M777, palná zbraň je právě pouze ta houfnice. Ale věřte, že zrovna tohle vám bude vyčítat jen ten největší hnidopich (dokonce i já bych to přešel s mávnutím ruky )
PISTOLE X REVOLVER
Až příliš často se setkávám se záměnou. Revolver, často chybně označován jako kolt (Colt je americký výrobce zbraní), je zbraň s tzv. otočným, neboli bubínkovým zásobníkem. Pistole, oproti revolveru, může být jednoranná (sportovní, křesadlové), nebo s řadovým zásobníkem. A jak je to s výhodami? Chcete-li z vašeho hrdiny (či hrdinky) udělat nejrychlejšího pistolníka ve městě, rozhodně mu nedávejte pistoli. Revolver je zbraň pro muže (nebo ženu) činu, často ve velké ráži a ve většině případů nedisponuje pojistkou. Pistole se zase hemží pojistkami a před střelbou ji prostě chtě, nechtě, musíte natáhnout. Její výhodou je zase vysoká kapacita zásobníku (U FN Five.Seven je to 20+1)
KULKA X STŘELA
Ujasníme si to, hned a tady. Jak říkával můj instruktor střelby, kulky má pes! To, co po vyhoření prachu v nábojnici opustí (ve většině případů) hlaveň, to je střela. Nebo projektil. Bude-li vaše postava říkat v rozhovoru, že se vyhnula kulce, to je v pořádku. Ne každý je znalec. Nicméně, v popisu je vhodné používat správné názvosloví. Vysloužíte si tak obdiv střelecké obce za užití správné terminologie. V našich končinách bylo sice zvykem říkat kulka naprosto běžně (přiznávám, i mě občas ujede), ale s nástupem mladé generace střelců se postupně přechází na nové názvosloví (viz níže)
SAMOPAL X ÚTOČNÁ PUŠKA
Další, velice často zaměňovaný, termín. Definice samopalu je "ruční samočinná zbraň střílející zpravidla dávkou a používající pistolové náboje." Útočná puška je oproti tomu: "Zbraň, střílející nábojem střední balistické výkonnosti (zmenšeným puškovým nábojem), schopná střílet bez opory přesnými mířenými ranami na velkou vzdálenost a dávkami na kratší vzdálenost."
Co to znamená pro vás? V úzkých prostorách, napůl zřícené budovy, či v temném sklepení by se váš hrdina rozhodně nechtěl nachomítnout s útočnou puškou. Zpravidla bývají větší, těžší mířidla bývají uzpůsobena boji na střední a dlouhou vzdálenost. Oproti ní, samopalem prostě odstřelovače nedostanete. Proto také zásahové jednotky typu URNA používají převážně samopaly (u nás je to Hackler&Koch MP-5A5 nebo tlumený SD6). A i tu občas nastává problém s názvoslovím, neboť starší střelci a ti, co prošli brannou povinností rádi používají výraz samopal. Nejlepším příkladem je toho naše světoznámá a krásná útočná puška vz.58, dnes prodávaná jako SA 858.
ODSTŘELOVAČ X OSTROSTŘELEC
Říkáte si nejspíš, v čem je sakra rozdíl? Pokud ne, nejspíš je vám to úplně fuk, nebo ten rozdíl znáte. Pokud zrovna nepíšete válečný román, asi bude tato informace pro vás zcela zbytečná, ale jeden nikdy neví.
Takže, kde můžete tyhle dva potkat? Toho prvního nejspíš v životě neuvidíte. Skrývá se na vrcholcích budov, v hustém roští či na vrcholku duny, se svým věrným pozorovatelem po boku. Ať je od vás vzdálený dvě míle či dva metry, nebudete vědět kde je, dokud to on sám nebude chtít. Mluvím tu o mistrech skrývání, vojenských, či policejních odstřelovačích. Vyzbrojen puškou velké ráže vyčkává, třeba i celé hodiny, jen aby mohl zasadit jednu perfektní ránu. A jeden fakt, k zamyšlení. Ostřelovač nikdy neřekne, že to on střílel a jeho pozorovatel mu jen říkal vzdálenost. Vždycky to byli oni, kdo stříleli. Odstřelovač a pozorovatel jsou v tu chvíli jedna osoba.
A ostrostřelec (ve VB Sharpshooter, US Designated Marksman v RUS. Snayper)? Tyto muže potkáme přímo na frontě. Drží se uvnitř, nebo v týlu své jednotky. Jeho úkolem je likvidovat nebezpečí, hrozící jednotce, z bezpečné vzdálenosti. Například kulometná hnízda, skryté odstřelovače. Nejsou o nic méně nebezpeční než plnohodnotní odstřelovači, avšak operují na mnohem kratší vzdálenost. I jejich zbraně jsou odlišné, nejčastěji používají samonabíjecí pušky, z nichž nejznámější je SVD Dragunov (v ruské armádě neexistuje označení ostrostřelec, proto je tato puška označená jako odstřelovací).
Komentáře
A už ten úvod - tou chemickou reakcí je myšlený, že se zapálí nějaký střelný prach či co?
A to že samopal patří mezi krátké zbraně mě teda taky překvapilo.
Radši toho nechám, tohle okénko určitě nebude určené pro mě / příliš pokročilý kurz / . A slibuju, že mí hrdinové zůstanou pokorně maximálně u těch praků.
Tou chemickou reakcí se myslí střelný prach, resp. kordit.
A k tomu samopalu. Někdo uvádí, že samopal patří mezi dlouhé zbraně, někdo zase mezi krátké a mezi ty patřím i já Ostatně současné samopaly jsou opravdu velice krátké zbraně, určené pro boj z blízka nebo pro osobní ochranu. Doby, kdy samopal nahrazoval útočnou pušku skončily vynálezem MP-44. Od té doby byly samopaly pořád menší a menší a pušky větší
Jak jsem napsal výše, je to rozpracované. Pokusím se to udělat co nejpřehlednější a doufám, že až to bude hotové, opravdu to někomu pomůže. Nechci sem psát zbytečné historické žvásty, ale praktické informace, které můžou pomoct při psaní. Takže pokud je něco nepřehledné, budu rád, když mi dáte vědět, na psaní článků totiž opravdu nejsem stavěný
Dobrá práce, určitě to využiju, až se mi okolo městečka Sweetwater začnou ježit hlavně. Možná by chtělo promluvit i o minulosti a vývoji .
Flaubert
Flaubert