Kritiky příspěvků

Asi jsem se tu možná zhurta pustila do některých nově příchozích. Doufám, že se tu na mě nikdo z vás nebude za to zlobit.
Tohle vlákno jsem se rozhodla tu založit proto, abychom si tu vyjasnili, jaká míra kritiky je ok. Nikoho tu přece nechceme od psaní odradit.
Tohle vlákno jsem se rozhodla tu založit proto, abychom si tu vyjasnili, jaká míra kritiky je ok. Nikoho tu přece nechceme od psaní odradit.
Abys mohl komentovat, musíš být přihlášený nebo registrovaný.
Komentáře
Nově příchozí se ale snažím motivovat a zároveň být co nejvíc prospěšná. Nechceme si je přece odehnat.
Na druhou stranu sám moc dobře vím, že se taky občas dokážu dost tvrdě opřít do některých povídek tady na fóru. Obzvláště pak u lidí, u který vidím, že i po desáté dělají pořád tu samou chybu. A teď nemyslím i/y, ji/jí a podobně. Ale stejnou míru kritiky očekávám i od ostatních. To že se do mě nikdo nechce pustit, jeho problém.
No a k té míře, cokoli mezi: "Máš to dobrý, pokračuj." a "Hele, radši se na psaní vykašli a di si kreslit." je OK
Luci,na tebe se určitě nikdo zlobit nebude
Nebojte se a dávejte sem svoje povídky a ostatní literární počiny! Pokud budou naformátované, a ne dlouhé na 10 stránek, ráda si je přečtu, napíšu vám, co si o nich myslím, a vy mi tu pak můžete vynadat
Eliška: No právě ti, co tomu nerozumí, kritizují nejčastěji.
o psaní jinak...
"A nezdá se ti, že trochu kopíruješ Avatara?" To jsem se zmínila, že UVAŽUJI o tom, že by se objevila tlupa lidí, kteří by chtěli můj vymyšlený ostrov zotročit, vytěžit ropu, zemní plyn a ještě nějaké horniny(v Avatarovi, pokud vím, to byla jen ta hornina) a udělat z něj turistickou destinaci(což by se jim stejně nepovedlo, ale...)
"Hlavní hrdinkou je Selena? Ty píšeš knihu o Seleně Gomez, jo?" Tohle byl zase jeden spolužák, když mi našel na stole sešit s povídkou s hlavní hrdinkou Selenou Waillesovou. A zkuste mu vysvětlit, že "selena" vlastně znamená "měsíc" a s tou zpěvačkou to nemá nic společného...
Takže takhle-kritika je potřeba, ale kritik by si měl dílo napřed důkladně přečíst a měl by umět vytknout to zlé i to dobré....
Myslím, že pointa celé věci je více než jasná. Udělej to podle sebe a udělej to líp. A jednou, za dvacet, třicet let si bude nějaká mladá nadějná spisovatelka čmárat ve škole do sešitu a její spolužačka jí řekne: "jo, tak ty vykrádáš Gennie?"
A s tím ohledně Star Wars-máš naprostou pravdu, to bylo od toho, kdo ti to řekl, opravdu hloupé. Impéria byla kdysi opravdu rozšířená....
Já mám ještě jeden problém-mám přehnanou paměť. Kdysi jsem si myslela, že jsem název "Bílý lev" vymyslela já a najednou to najdu v Poselství jednorožců, které jsem kopírovala neúmyslně, jelikož jsem ho naposledy četla asi před dvěma lety. Budu muset část svého příběhu nakonec přepsat. No nic, ale to už se zase vyjadřuji k tématu nechtěného kopírování.
Ono v podstatě nejde napsat nic 100% originálního, příběhy se neustále recyklují a ozvláštňují a tak to prostě je. Je to takový přirozený koloběh. Doporučuju přečíst knížku Kraď jako umělec, ta je napsaná na tohle téma a je to opravdu inspirativní čtení.
Samozřejmě, kritika je nutná, a beru ji hlavně od lidí, kteří sami vědí, že to není zas taková legrace, napsat text, co má hlavu a patu. Sice se říkalo, kritik je člověk, který by to dělal líp, kdyby to uměl, ale pro nás to snad neplatí.
Přátelská a vtipná kritika je na místě. A tady je to vylepšeno ještě tím, že téměř všichni aktivní pisálci se znají osobně. Pořád si říkám, že ty Krkonoše byla skvělá věc. A o to víc víme, co od sebe můžeme čekat a když jsme si sedli na srazu spisovatelů, sedneme si i v kritice.
Flaubert
Jinak, MIke, díky za pochvalu, zjišťuji že mne napadají čím dál tím větší šílenosti. Ale ta Popelka by mne lákala, určitě ji zkusím nějak netradičně pojmout...
Flaubert
Tak i taky přidám svůj koment. Dnes jsem se rozhodla být plodná
Jsem ráda za každou kritiku. ( tiše prozradím, že mě občas píchne u srdíčka, když někdo roznese na kopytech moje snahy, ale nikomu to neříkejte
Ve srovnání s vámi jsem nováček. Jako nepopsaný papír hned vedle tlusté knihy se stránkami popsanými z obou stran. Právě proto jsem moc vděčná za tohle fórum. Zde se mi dostane zpětné vazby, po které touží snad každý začínající pisálek. Teď, když jsem opět tady, mám pocit, že zde zakořením a už se mě tak skoro nezbavíte.
Potěší mě každá kritika, od lidí, kteří si dají tu námahu a přečtou si, co napíšu. Hlavně proto, že tenhle jazyk není moje mateřčina. Louskám ho úder za úderem a snažím se, aby se to nepodobalo slátanině, které nerozumí ani divá svi…
Tak, když budete číst něco ode mě, mějte na paměti, že každá hrubka, kterou mi vytknete, mě potěší. Protože díky vám pak odhalím skrytá zákoutí jazyka českého…
Tak do mě ctění kritici. Jen do mě….
Trochu ti to tu objasním. Tady si spíš vzájemně fandíme a moc nekritizujeme, protože jsme si ověřili, že kritika odrazuje nováčky na fóru. Ale spíš je to takový kamarádský spolek lidí, co mají rádi češtinu a taky mají fantazii a chuť tvořit, třeba jen pro sebe. Někteří se už známe osobně a je to o to lepší, protože přece jen, s konkrétní osobou se dá líp komunikovat. Nakonec, náš první sraz v Krkonoších se vydařil, můžeš se podívat na dokumentární fotky. A v podstatě není důležitý věk, nakonec si rozuměli i lidé tří generací a bylo to fajn.
Nováčky tady vítáme a hýčkáme si je, takže není ani zdání o tom, že bychom se tě chtěli zbavit.
Překvapilo mne, že čeština není tvoje mateřština. To se podle tvých textů vůbec nepozná a myslím, že píšeš mnohem líp, než kdejaký český absolvent střední školy. Jo-píše se mateřština, ne mateřčina...
Takže, klidně se tu rozepiš, my jsme hodní a chápaví. U povídek je prostě nejdůležitější nápad, zpracování a pointa, to se ti daří.
A na závěr. Samozřejmě můžeš kritizovat i práce těch ostatních, tak hurá do toho, ať ti to do těch sedmi uteče...
Flaubert