Kritiky příspěvků

LucieLucie Komentářů: 436
upraveno 7. září 2013 v Volný pokec
Asi jsem se tu možná zhurta pustila do některých nově příchozích. Doufám, že se tu na mě nikdo z vás nebude za to zlobit.

Tohle vlákno jsem se rozhodla tu založit proto, abychom si tu vyjasnili, jaká míra kritiky je ok. Nikoho tu přece nechceme od psaní odradit.

Komentáře

• MarketaRMarketaR Komentářů: 832
    Za mě říkám, že kritika, ať je jakákoli, je fajn. Myslím, že tu není nikdo škodolibý, kdo by kritizoval jen pro potěchu. smile Čtenář vidí naše výtvory jinak, není tak zaujatý jako autor a může v mnohém pomoct. Takže jen do mě. laugh

Nově příchozí se ale snažím motivovat a zároveň být co nejvíc prospěšná. Nechceme si je přece odehnat. laugh
  • MikeHavliczekMikeHavliczek Komentářů: 882
     Naprosto upřímně? Jak jsme už jednou probírali s Jerrym, nejhorší kritika vůbec je: "Jo, máš to dobrý, jen tak dál." Co máš dobrý? V čem mám pokračovat dál? Já osobně zastávám názor: "Lepší kritika od mistra než pochvala od pitomce." Proto se snažím každý příspěvek hodnotit objektivně, upozorňovat na chyby, které autor udělal, ale také vypíchnout to dobré (a že je to někdy hodně těžký). Já si myslím, že pokud autor nedokáže přijmout kritiku, nikdy se z něj nestane dobrý autor.

Na druhou stranu sám moc dobře vím, že se taky občas dokážu dost tvrdě opřít do některých povídek tady na fóru. Obzvláště pak u lidí, u který vidím, že i po desáté dělají pořád tu samou chybu. A teď nemyslím i/y, ji/jí a podobně. Ale stejnou míru kritiky očekávám i od ostatních. To že se do mě nikdo nechce pustit, jeho problém. smile

No a k té míře, cokoli mezi: "Máš to dobrý, pokračuj." a "Hele, radši se na psaní vykašli a di si kreslit." je OK smile
  • EliskasEliskas Komentářů: 29
    Musím říct, že mi kritika nevadí. Naopak, pomohla mi laugh Ale všeho s mírou, že laugh Určitě se tady ale nenajde nikdo, kdo by kritizoval pro svoje potěšení (jak už psala Markét nade mnou).

Luci,na tebe se určitě nikdo zlobit nebude smile I kritika je potřeba, zvlášť když je pravdivá.
  • LucieLucie Komentářů: 436
    Tak jo, jsem ráda, že to všichni vidíme snad podobně a nově příchozí s tím budou tímto způsobem obeznámeni.

Nebojte se a dávejte sem svoje povídky a ostatní literární počiny! Pokud budou naformátované, a ne dlouhé na 10 stránek, ráda si je přečtu, napíšu vám, co si o nich myslím, a vy mi tu pak můžete vynadat laugh

• EliskasEliskas Komentářů: 29
    Kdyby kritizoval někdo, kdo tomu nerozumí, bylo by to blbý. Ale to se tady stát nemůže smile Lepší je tu kritiku napsat než si jí jen myslet.Nejhorší je,když ten dotyčný neví na čem je laugh
    Všichni tu, myslím, píšeme, protože nás to baví a myslíme to s psaním vážně. V takovým případě kritiku jen a jen uvítáme. Někdy je sice těžký spolknout, když vám někdo rozmetá váš výtvor na kusy (a vy jste si mysleli, jak je to super), ale kde jinde seženete takhle oddané kouče, kteří to s vámi myslí dobře a nic za to nechtějí? :D Myslím, že je důležitý kritiku umět přijmout i dát, a to tak, aby to bylo v obou případech prospěšný. wink
      Jsem moc rád, že se na tomhle shodneme. Je to docela úleva smile

Eliška: No právě ti, co tomu nerozumí, kritizují nejčastěji. smile 
  • masenkamaskovamasenkamaskova Komentářů: 301
    Kritika je samozřejmě potřeba...bez ní bysme se nemohli tak rychle a správným směrem vyvíjet. Oceňuji každého, kdo si dá tu práci sepsat konstruktivní kritiku, protože upřímně já nejsem ten nejlepší kritik.
    Psaní je cesta jak zažít neuvěřitelné v teple domova.
    o psaní jinak...

• GennieGennie Komentářů: 56
    Mám podobný názor jako vy. Kdysi jsem vždy psala jen "supe, jen tak dál", ale již jsem se poučila. Stejně jako jsem neuměla příjmat kritiku. Ale dokáže mě naštvat, když se mě někdo zeptá, o čem píšu příběh a poté začne kritizovat, i když ho ještě nečetl. Setkala jsem se třeba s tímhle:

"A  nezdá se ti, že trochu kopíruješ Avatara?" To jsem se zmínila, že UVAŽUJI o tom, že by se objevila tlupa lidí, kteří by chtěli můj vymyšlený ostrov zotročit, vytěžit ropu, zemní plyn a ještě nějaké horniny(v Avatarovi, pokud vím, to byla jen ta hornina) a udělat z něj turistickou destinaci(což by se jim stejně nepovedlo, ale...)

"Hlavní hrdinkou je Selena? Ty píšeš knihu o Seleně Gomez, jo?" Tohle byl zase jeden spolužák, když mi našel na stole sešit s povídkou s hlavní hrdinkou Selenou Waillesovou. A zkuste mu vysvětlit, že "selena" vlastně znamená "měsíc" a s tou zpěvačkou to nemá nic společného...

Takže takhle-kritika je potřeba, ale kritik by si měl dílo napřed důkladně přečíst a měl by umět vytknout to zlé i to dobré....
    Tak lidi, kteří vůbec nečtou nebo jdou absolutně mimo mě, bych prostě ignorovala. laugh Nebo bych si vyslechla jejich zcestný komentáře a pak se teprve rozhodla je ignorovat. laugh
     Gennie: a proto se své příběhy nedávám přečíst svým přátelům z okolí. Když jsem potřeboval nakopnout s bratrstvem, zašel jsem za kamarádem a on, o čem že to bude. Tak já: "No prostě bude tam impérium a to..." dál mě nenechal domluvit a nařknul mě z vykrádání Star Wars. Já na něj, to jako vážně? Kdekoli se vyskytne impérium, je to hned vykrádání star wars? A co římské impérium? To taky vykrádalo Star Wars? smile Takže asi tak. S Avatarem bych si nedělal starosti, kdokoli alespoň trochu inteligentní pochopí, že Avatar vykradl snad milion příběhů. Ale ne schválně. Ono už dneska existuje takovýho braku, že ani machr jako Cameron nedokáže natočit nic originálního smile

Myslím, že pointa celé věci je více než jasná. Udělej to podle sebe a udělej to líp. A jednou, za dvacet, třicet let si bude nějaká mladá nadějná spisovatelka čmárat ve škole do sešitu a její spolužačka jí řekne: "jo, tak ty vykrádáš Gennie?"
  • GennieGennie Komentářů: 56
     Páni, moc děkuji za milé komentáře.  Také si poslední dobou všímáte, že nejmilejšími lidmi na světě jsou spisovatelé? Hlavu si z toho opravdu nedělám, když ten Avatar mě poněkud zarazil. Myslím, že v dnešní době plné příběhů již nelze napsat něco, co tu ještě nebylo, pouze to pojmout jinak. Ale když jsem si ten názor z kopírováním Avatara vyslechla poprvé, přemýšlela jsem nad tím, trápila se a nakonec i to mi bylo užitečné-vymyslela jsem novou verzi onoho "přistěhování civilistů" na ostrov.

A s tím ohledně Star Wars-máš naprostou pravdu, to bylo od toho, kdo ti to řekl, opravdu hloupé. Impéria byla kdysi opravdu rozšířená....

Já mám ještě jeden problém-mám přehnanou paměť. Kdysi jsem si myslela, že jsem název "Bílý lev" vymyslela já a najednou to najdu v Poselství jednorožců, které jsem kopírovala neúmyslně, jelikož jsem ho naposledy četla asi před dvěma lety. Budu muset část svého příběhu nakonec přepsat. No nic, ale to už se zase vyjadřuji k tématu nechtěného kopírování.
    Máš pravdu, Gennie, co spisovatel, to skvělý člověk! laugh Jste prostě skvělí. wink

Ono v podstatě nejde napsat nic 100% originálního, příběhy se neustále recyklují a ozvláštňují a tak to prostě je. Je to takový přirozený koloběh. Doporučuju přečíst knížku Kraď jako umělec, ta je napsaná na tohle téma a je to opravdu inspirativní čtení. wink
  • jerrymungojerrymungo Komentářů: 2,080
    Koukám, že se tu rozjelo další téma, zatímco jsem se válel na řeckých plážích...laugh

Samozřejmě, kritika je nutná, a beru ji hlavně od lidí, kteří sami vědí, že to není zas taková legrace, napsat text, co má hlavu a patu. Sice se říkalo, kritik je člověk, který by to dělal líp, kdyby to uměl, ale pro nás to snad neplatí.

Přátelská a vtipná kritika je na místě. A tady je to vylepšeno ještě tím, že téměř všichni aktivní pisálci se znají osobně. Pořád si říkám, že ty Krkonoše byla skvělá věc. A o to víc víme, co od sebe můžeme čekat a když jsme si sedli na srazu spisovatelů, sedneme si i v kritice.

Psaní je psí život, ale je to jediný život, který stojí za to žít.
    Flaubert
    Krkonoše byly rozhodně skvělá věc, a to nejen co se týče vzájemné kritiky. smile Každý z nás je jiný jak povahově, tak i v tom, co rád čte a píše, takže jsme se vzájemně obohatili. Navíc když se známe osobně, a ne jen z obrázku na monitoru, pak má kritika trochu hlubší význam. wink
    Souhlasím, že ty Krkonoše nebyly jen takový jakýsi výlet. Bylo príma se poznat osobně, ale to už jsme si tady vychválili. Nakonec i u Pohádek naruby bych snad i poznal bez podpisu, kdo jak pohádku uchopil.

Jinak, MIke, díky za pochvalu, zjišťuji že mne napadají čím dál tím větší šílenosti. Ale ta Popelka by mne lákala, určitě ji zkusím nějak netradičně pojmout...laugh
    Flaubert
      Rádo se stalo smile Já jen doufám, že se vrhnete na komentáře taky, připadám si tam divně, tak sám smile
    Mike: Hned, jak si najdu čas, určitě se ke komentářům připojím. Jsem teď v jednom kole, sotva jsem se vrátila, naspala jsem asi 4 hodiny a trčím pořád ve škole. smile
  • lulalula Komentářů: 99
    Dneska se celý den prolouskávám fórem. Vážně dlouho jsem tady nebyla a dost si to vyčítám. Ale dnes mám spoustu času. Být v práci zavřená od sedmi do sedmi a hypnotizovat hodiny ve spodním rohu monitoru je vážně na prášky. confused

Tak i taky přidám svůj koment. Dnes jsem se rozhodla být plodná laugh

Jsem ráda za každou kritiku. ( tiše prozradím, že mě občas píchne u srdíčka, když někdo roznese na kopytech moje snahy, ale nikomu to neříkejte laugh)

Ve srovnání s vámi jsem nováček. Jako nepopsaný papír hned vedle tlusté knihy se stránkami popsanými z obou stran. Právě proto jsem moc vděčná za tohle fórum. Zde se mi dostane zpětné vazby, po které touží snad každý začínající pisálek. Teď, když jsem opět tady, mám pocit, že zde zakořením a už se mě tak skoro nezbavíte. kiss 

Potěší mě každá kritika, od lidí, kteří si dají tu námahu a přečtou si, co napíšu. Hlavně proto, že tenhle jazyk není moje mateřčina. Louskám ho úder za úderem a snažím se, aby se to nepodobalo slátanině, které nerozumí ani divá svi…

Tak, když budete číst něco ode mě, mějte na paměti, že každá hrubka, kterou mi vytknete, mě potěší. Protože díky vám pak odhalím skrytá zákoutí jazyka českého…wink

Tak do mě ctění kritici. Jen do mě…. wink
    Dobrý příspěvek.... Opravdu, dvanáct hodin práce denně je dost. A být u toho ještě zavřená, toť přímo šílenost.wink

Trochu ti to tu objasním. Tady si spíš vzájemně fandíme a moc nekritizujeme, protože jsme si ověřili, že kritika odrazuje nováčky na fóru. Ale spíš je to takový kamarádský spolek lidí, co mají rádi češtinu a taky mají fantazii a chuť tvořit, třeba jen pro sebe. Někteří se už známe osobně a je to o to lepší, protože přece jen, s konkrétní osobou se dá líp komunikovat. Nakonec, náš první sraz v Krkonoších se vydařil, můžeš se podívat na dokumentární fotky. A v podstatě není důležitý věk, nakonec si rozuměli i lidé tří generací a bylo to fajn.

Nováčky tady vítáme a hýčkáme si je, takže není ani zdání o tom, že bychom se tě chtěli zbavit.

Překvapilo mne, že čeština není tvoje mateřština. To se podle tvých textů vůbec nepozná a myslím, že píšeš mnohem líp, než kdejaký český absolvent střední školy. Jo-píše se mateřština, ne mateřčina...laugh Klidně tě na hrubky budu upozorňovat, pokud na nějaké přijdu, protože pokud je to pro to, aby sis vylepšila češtinu, je to pro dobrou věc. Já jen, aby to nevypadalo, že se vytahuju...wink

Takže, klidně se tu rozepiš, my jsme hodní a chápaví. U povídek je prostě nejdůležitější nápad, zpracování a pointa, to se ti daří.

A na závěr. Samozřejmě můžeš kritizovat i práce těch ostatních, tak hurá do toho, ať ti to do těch sedmi uteče...wink
    Flaubert
  • AdharaAdhara Komentářů: 64
    Môj názor na správnu kritiku je trošku obsiahlejší. Kto má oň záujem, nájde ho tu: http://www.adhara.sk/?page_id=1576
  • Mirek H.Mirek H. Komentářů: 375
    Adhara: hezky jsi to shrnula ve svém článku. Kritika (konstruktivní) je hodně přínosná pro zlepšování se a všímání si buď chyb nebo nedostatečného množství informací pro čtenáře. Na druhou stranu ej fakt, že nikdy se nikdo nezavděčí všem. Ale i tak je znát názory druhých a zkusit si z nich něco odnést. A budu se opakovat, už jsme to psal několikrát - vždy je to hlavně také impuls znovu se nad svou prací zamyslet, uvažovat co by šlo udělat líp a na co si dát třeba pozor bez ohledu na to zda s vyřčeným autor souhlasí (protože samosebou nemusí souhlasit se vším :) )
Abys mohl komentovat, musíš být přihlášený nebo registrovaný.