Poděkování

Elen76Elen76 Komentářů: 9
upraveno 15. listopadu 2014 v René Nekuda
Chtěla bych tímto poděkovat panu Nekudovi za jeho nemalé úsilí jak s kurzem tak s tímto fórem, ikdyž ...něco mi říká, že tento projekt dělá s láskou a tudiž se mu jistě mnohonásobně vrátísmile

Ve výše jmenovaném kurzu jsem teprve druhý den a jsem takový věčný začátečník v oboru literatury. O psaní jsem toho již hodně přečetla, například  Tvůrčí psaní od paní Dočekalové, ale její rady jakoby nebyly mířené na mě. Bohužel, nebo bohudík jsem právě ten tip pisálka, který píše, aniž by tušil, kam ho děj donese. psát podle nějakých osnov mi dělalo problémy i ve škole a asi bych tak nezvládla ani krátkou povídku.

Od mala mám velkou fantazii, v deseti letech jsem popsala deset sešitů příběhem holčičky, která na procházce v lese najde 2 opuštěná štěňata malamutů, ujme se jich a potají je živí a cvičí. Zažívá s nimi spoustu dobrodružství, lásky a překvapení a nakonec s nimi vyhraje závod ve spřežení. Sešity jsem si postupně na sebe slepovala leukoplastí...nakonec to byla pěkná biflesmile Až po dvaceti letech jsem se dozvěděla, že příběh potají četla i maminka se sestrou a zřejmě na ně vše tak zapůsobilo, že si chvílemi myslely, že jde o příběh reálnýsmile

Dvacet let jsem se věnovala psaní románu ze středověku a taky ho úspěšně dopsala. Během těch dvaceti let jsem ho psala celkem třikrát.(jednou mi ho zničil bývalý manžel a podruhé se mi ztratil z PC při reinstalaci). Pocit při dopsání byl ovšem nepopsatelný a já ho zažila hned třikrát. Samozřejmě jsem s tím chtěla často praštit a psát už o něčem jiném, ale nešlo to. Když jsem se chtěla rozepsat na jiné téma, nenapsala jsem ani ťuk. Jako by ten příběh chtěl být napsán. Od té doby si myslím stejně jako Stephen King, že spisovatel si nevybírá příběh, ale příběh si vybírá spisovatele.

A protože jsem se nějak moc rozepsala, tak už zmlknusmile Chtěla jsem jen poděkovat jak panu Nekudovi, tak všem co se na tomhle zde podílejí. Těším se na průběh kurzu  a na příspěvky na tomto fóru, ikdyž se necítím moc dobře jako kritik...budu tu ta hodnásmilewink

Komentáře

• renenekudarenenekuda Komentářů: 131
    Taky děkuju – vítej na zdejším fóru a zatím přeju hodně inspirace (nejen) z kurzu Jak napsat knihu! ;)
    Boss
  • PolakovaPolakova Komentářů: 1
    musím také přiznat, že v tomto směru se také velmi ráda něco naučím.
    Jen bych měla dotaz: Existuje nějaké vydavatelství, které by vydalo začínajícímu autorovi ( v mém případě spíš autorce ) jeho fantasy knížku? A mohla bych poprosit o jeho adresu? Děkuji za odpověď.
  • renenekudarenenekuda Komentářů: 131
    Děkuju, to mám radost! :) Zkusil bych např. Beletris.
    Boss
  • jerrymungojerrymungo Komentářů: 2,072
    Vítám tady další autory, jen houšť! :)
    Jen na doplnění. Markétu Dočekalovou jsem četl taky, spíš ze zájmu, ale ani mne nějak neoslovila. Ono se asi nedá tvůrčímu psaní naučit z nějaké učebnice, to chce se k tomu prostě dopracovat psaním, škrtáním a likvidací nepodařených věcí. Takže opravdu spíš přímé kursy a nebo tužka, hodně papíru a nebo hodně paměti v PC...
    A k vydavatelství a vydávání knížek. Je mnoho autorů, hlavně začínajících, s velkými ambicemi, kteří mají představu, že existují spousty nakladatelství, vyhlížejících netrpělivě právě tu jejich knížku. Takže si myslím, že spíš je na místě sebekritika a skromnost. Předejde se pak mnoha zklamáním. Tím ovšem nechci nějak odrazovat od vlastní tvorby, ale je to dlouhodobý proces a musí se rozvíjet.
    Psaní je psí život, ale je to jediný život, který stojí za to žít.
    Flaubert
  • LucieLucie Komentářů: 436
    Beletris určitě nedoporučuji!
  • AnastasieAnastasie Komentářů: 137
    Zdravím všechny na tomto fóru. Jsem tu, protože jsem na svá stará
    „Fotím, protože miluji okamžik.
    Píšu, protože mám srdce na dlani a hlavu plnou fantazie." -- Martina Nováková
    „Každý by měl mít někoho, s kým by si mohl upřímně promluvit,
    protože někdy se člověk cítí hrozně sám, ať je sebestatečnější.“ -- Ernest Hemingway
  • jerrymungojerrymungo Komentářů: 2,072
    Děkujeme za pozdrav. U nás není pro tohle fórum nikdo moc starý ani mladý, věk tu vůbec neřešíme, spíš bereme týmový duch, vtip a kamarádství. B)
    Psaní je psí život, ale je to jediný život, který stojí za to žít.
    Flaubert
Abys mohl komentovat, musíš být přihlášený nebo registrovaný.