Učím se dívat - Zavázané oči

ChrisChris Komentářů: 20
Stáhl jsem si příručku Učím se dívat a v mezičase zkouším psát dle zadaných témat. Níže přikládám pár řádků prvního z nich.
Zavázané oči
Představte si, že stojíte na nádraží a máte zavázané oči. Zkuste popsat tento rušný prostor plný lidí, vlaků a možná i zvířat všemi lidskými smysly kromě zraku....

“Neolizuj mi tu nohu,” cukl jsem s ní, když jsem u kolene ucítil studený čumák. Asi labrador, co bych za něj dal, pomyslel jsem si.
“Arthure, nechej pána. Omlouvám se,” neslo se směrem ke mně asi od sedmdesátiletého starce, soudě dle hlasu.
“Cvak,” nádražní hodiny nad mou hlavou poskočily zase o minutu. Z rozhlasu se ozval ženský hlas: “Na druhou kolej přijíždí vlak do Přerova. Pravidelný odjezd v patnáct hodin třicet minut.” Z levé strany zaskřípěly brzdy vlakové soupravy, které přehlušily dva mladíky přede mnou, zaměstnaných hodnocením délky minisukně slečny na vysokých podpatcích po jejich pravici. Když souprava zastavila, změnilo se nádraží v běžeckou dráhu.
“Promiňte.”
“Pardon.”
“Uhni vole.”
“S dovolením.”
Desítky lidí vracejících se ze škol, schůzek, zaměstnání, spěchajících ukořistit to nejlepší místo u okna na cestách do svých domovů.
Najednou nádraží zelo prázdnotou stejně jako můj klobouk, který jsem sedě na chladné zemi svíral svými kotníky.

Komentáře

• jerrymungojerrymungo Komentářů: 2,031
    Takže, dočetl a jdu do toho... :)
    V podstatě asi pár stejných výhrad, jako u prvního dílka. Trochu mi tu vadí krkolomná konstrukce vět.
    neslo se směrem ke mně asi od sedmdesátiletého starce, soudě dle hlasu. To je dost popletená věta.
    A pak, zase to celé je sice vtipné cvičení, ale nevidím tu jaksi viditelnou pointu a chybí tu jakási akce, spíš v tom vidím jen popis několika okamžiků. V každém případě - dobrý, ale něco mi tu ještě chybí.
    Psaní je psí život, ale je to jediný život, který stojí za to žít.
    Flaubert
  • ChrisChris Komentářů: 20
    Díky. Příště si na to zkusím dát pozor. ;) Já se jen snažil držet zadání - Zkuste popsat tento rušný prostor - tak jsem popisoval.
  • williwilli Komentářů: 564
    Mně se to líbí - zadání bylo na cvičení, tak to nemůže tvořit nějaký velký celek. Ale má to docela šmrnc :)
    Abych si také odpracoval to své - "stojíte na nádraží", nikoliv "sedíte". Ale to je jen maličkost. Cílem zjevně bylo přinutit tě k popisu okolí a k vyjádření atmosféry...
    Na tom bych měl u sebe dost zapracovat. :(
  • ChrisChris Komentářů: 20
    Stojíte - jsem si toho vědom, ale byl jsem unavený, žebrám tam celý den, tak jsem si nachvíli sedl.
    Díky :)
  • jerrymungojerrymungo Komentářů: 2,031
    Tak to promiň, já jsem to bral fakt spíš jako povídku. Pravda, jako povídka by se to moc nechytlo, ale jako prostý popis je to dobré.
    Psaní je psí život, ale je to jediný život, který stojí za to žít.
    Flaubert
Abys mohl komentovat, musíš být přihlášený nebo registrovaný.