Konce konců
ISK
Komentářů: 2
Když se tak procházíte zdejším webem, narazíte na celou řadu článků a návodů, věnujících se koncům příběhů. A jako rudá nitka se jimi prolíná požadavek nekompromisního happyendu. Což z dobrých důvodů platí pro Hollywood, ale řada klasických i moderních děl světové literatury se bez šťastných konců velmi dobře obejde. Od Remarqua po Houllebecqua existuje nespočet důkazů, že šťastný konec nutně nepodmiňuje úspěch díla. Naopak varianty špatných či otevřených konců mohou podtrhnout určitou jedinečnost díla. Současná doba je více než kdy jindy zatížena paranoickým nahlížením budoucnosti a punkové "no future" má dostatek stoupenců, kteří v souladu se svým vnitřním přesvědčením špatný konec jistě (i komerčně) ocení. A jaký vy máte názor na "bad-end" příběhy?
Abys mohl komentovat, musíš být přihlášený nebo registrovaný.
Komentáře
o psaní jinak...
Takže za mne je ten či onen konec jen součástí příběhu, který může být jako celek čitelný nebo nečitelný.
P.S. Vojnu a mír kompletní jsem určitě nepřelouskal kvůli tomu, že to byla povinná literatura a měla by šťastný konec. Prostě jsem jí z povinnosti a s odporem vzal na začátku do ruky a pak už jenom četl a četl... Samotného mě to překvapilo
Willi, Vojna a mír byla sice objemná, ale dala se číst. Vůbec ruští předrevoluční spisovatelé měli vysokou úroveň, i když konce byly málokdy optimistické...
Flaubert
o psaní jinak...
Pro mě je vždy nejtěžší nějak začít. Často mám promyšlený děj a postavy, ale nikdy nevím, jak začít, aby to bylo zajímavé. Začátky přepisuji klidně desetkrát, než jsem úplně spokojený.
Ještě horší to je s konci. Mám námět na román a po nějaké době zjistím, že toho je i na druhý díl, pak na třetí... A prakticky by to mohlo pokračovat donekonečna. Ne, že by kniha neměla konec, ale není to ten klasický šťastný nebo nešťastný konec. Spíš jen, že aktuální děj tady končí, ale je to takové to klasické "jestli neumřeli, žijí tam dodnes".
I když, na rozdíl od děl pana Zelazneho ta moje jsou více méně lineární a přímočará. Což je možná škoda, ale takový jsem už prostě autor.